top of page

Camera instellingen productfotografie voor donkere maanden

We zitten op dit moment in de laatste seizoenen van het jaar: het najaar en de winter. De dagen worden korter maar vooral een stuk donkerder. Het geeft een warm en knus gevoel, maar voor productfotografie is dat niet altijd bruikbaar. In deze blog neem ik je mee in mijn camera instellingen en hulpmiddelen voor productfotografie in deze donkere maanden.


Wat zijn camera instellingen?

Voordat ik start met de instellingen van jouw camera delen, leg ik je graag kort en bondig uit wat de verschillende instellingen zijn. In jouw camera kun je namelijk verschillende instellingen aanpassen, zoals de ISO, het diafragma, de sluitertijd en de witbalans.


De ISO heeft invloed op de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. Hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger de sensor. En daarmee ook meer licht in jouw productfoto. Maar een té hoge ISO zorgt weer voor ruis, dus pas daar mee op.


Met het diafragma bepaal je de opening van de lens. Hoe groter de opening, hoe meer licht in de lens zal vallen. Maar daarmee pas je ook de hoeveelheid scherpte in de foto aan.


De sluitertijd heeft te maken met tijd, zoals de naam doet vermoeden. Het betekent hoeveel tijd de sluiter heeft om licht door te laten naar de sensor. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor zal vallen. Een te lange sluitertijd geeft bewegingsonscherpte, dat is iets om rekening mee te houden.


De witbalans zorgt ervoor dat de kleur wit ook daadwerkelijk wit is in jouw productfoto. Deze pas je aan wanneer het licht veranderd naar warm licht of juist koud licht. Je wilt een middenweg vinden voor de optimale witbalans.


Wanneer je deze instellingen goed laat samen werken, zal er een sfeervolle productfoto ontstaan. Alleen al dankzij jouw instellingen!


De perfecte camera instellingen voor jouw productfoto’s

Je hebt op deze blog geklikt omdat je graag wilt weten welke instellingen jij het beste kunt gebruiken voor het fotograferen van jouw producten in de donkere winter maanden.


Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: er bestaan geen perfecte instellingen die je zomaar kunt overnemen voor de ideale productfoto. Maar! Ik geef je graag een aantal tips en voorbeelden van mijn instellingen. Zodat jij daarmee aan de slag kunt!


Ik werk volledig met daglicht, kunstlicht is niet aan mij besteed. Ik moet dus het licht op de productfoto’s tijdens donkere dagen halen uit mijn camera met de instellingen en eventueel hulpmiddelen gebruiken.


Productfotografie hulpmiddelen

In de donkere maanden werk ik zelf graag met een statief. Een statief zorgt er voor dat ik mijn instellingen kan aanpassen en dus meer licht kan creëren op een donkere winter dag. In kan bijvoorbeeld gemakkelijk mijn sluitertijd verlengen zonder dat dat ten koste gaat van de bewegingsonscherpte.


Daarnaast is een reflectiescherm mijn favoriete tool om te gebruiken voor ‘extra’ licht op mijn productfoto. Een reflectiescherm reflecteert het daglicht vanaf een andere positie (zoals het raam) op de fotosetting. Hiermee creëer je dus meer licht op de foto zonder te werken met kunstlicht.


Afkijken bij mijn productfoto’s

Hieronder deel ik een aantal foto’s die ik gemaakt heb op donkere winter dagen met daarbij de instellingen die ik gebruikt heb op de productfoto’s en waarom ik deze heb gebruikt. Daarnaast deel ik of ik gebruik heb gemaakt van hulpmiddelen zoals een statief en/of reflectiescherm.ISO: 8000

Diafragma: F/4.5

Sluitertijd 1/160

Witbalans: Automatisch


Deze foto maakte ik voor een klant tijdens een donkere winter dag in februari. Ik heb voor deze foto gekozen om de ISO te verhogen voor meer licht in de foto. ISO 8000 is vrij hoog en raad ik niet iedereen aan. Als je toch met zo’n hoge ISO wilt werken, check altijd of je geen ruis creëert op de foto.ISO: 160

Diafragma: F4.5

Sluitertijd: 1/60

Witbalans: Bewolkt


Op deze dag was er veel daglicht, want het was licht bewolkt. Toch koos ik er voor om met een statief te werken en mijn sluitertijd te verlengen naar 1/60. Dankzij het statief is de volledige foto scherp en voldoende belicht! Zonder dat ik mijn ISO hoefde te verhogenISO: 600

Diafragma: F/5.0

Sluitertijd: 1/100

Witbalans: Bewolkt


Dankzij het reflectiescherm (buiten de foto) én het witte doek als achtergrond, is de achtergrond van de foto ook belicht. De twee elementen weerkaatsen het daglicht op de foto en zorgde ervoor dat ik met een redelijk lage ISO kon werken, maar zonder statief voor een langere sluitertijd.


ISO: 160

Diafragma: F/5.0

Sluitertijd: 1/20

Witbalans: Bewolkt


Een lange sluitertijd vraagt om werken met een statief. 1/20 betekent dat de lens één-twintigste van een seconde open staat. Dat klinkt nog vrij kort, maar dat is lang genoeg om bewegingsonscherpte te krijgen in de productfoto. Maar het zorgt dus wel voor veel licht op de foto, zelfs met zo’n lage ISO!ISO: 125

Diafragma: F/1.8

Sluitertijd: 1/100

Witbalans: Automatisch


Een typische winterse foto: een productfoto met het bokeh effect. Dit opvallende effect vraagt voor opvallende instellingen. Het hoge diafragma zorgt voor een onscherpe achtergrond én voor veel licht op de foto. Daarom konden zowel de ISO laag als de sluitertijd hoog blijven.
Ik heb deze productfoto’s in de winter maanden gefotografeerd. Dat zijn dus donkere dagen. Maar daar zie je niets van terug op de productfoto’s dankzij de instellingen van mijn camera en de hulp van een statief en reflectiescherm. Natuurlijk zijn de productfoto’s nabewerkt en heb ik ze nog iets extra kunnen belichten zodat de foto er precies uit kwam te zien zoals ik wilde. Maar daarvoor heb ik wel een goede basis nodig in de productfoto met de goede instellingen. Hoe minder ik aan de nabewerking hoef te doen, hoe beter ik heb gewerkt met mijn instellingen! Vond je dit interssant en wil je meer leren over productfotografie in combinatie met jouw camera? Wil je nog iets verder duiken in de instellingen en zelfs jouw eigen, favoriete instellingen creëren? En leren van andere webshops over hun productfoto’s in een community? Doe mee met mijn online cursus Fotografie voor Webshops en creëer jouw eigen, unieke productfoto’s! Klik hier voor meer informatie.

bottom of page