top of page

Hoe ziet mijn dag er uit als productfotograaf?

Ik vind het zelf altijd onwijs interessant om een kijkje te nemen in een dag van iemand anders, maar vandaag deel ik een kijkje in mijn leven wanneer ik een shoot-dag heb!


Voorbereiding

Het voorbereiden van een shoot bestaat uit verschillende onderdelen. Om te beginnen print ik mijn shotlist uit. Deze lijsten vul ik direct in zodat ik precies weet welke foto’s ik ga maken, hoeveel foto’s ik ga maken en hoe deze er uit komen te zien.


Ik heb vaak voldoende inspiratie voor nieuwe productfoto’s, maar als ik toe ben aan frisse inspiratie duik ik in Pinterest, Instagram, magazines en visuele boeken. Vervolgens verwerk ik deze inspiratie in een moodboard in Canva.


Na het maken van een moodboards duik ik in mijn kasten en ga op zoek naar passende props. Naast fotografie-props gebruik ik ook graag droogbloemen, vazen en klein decoratie-materiaal wat te vinden is in mijn interieur. Ik mix en match kleuren en materialen bij de producten die ik ga fotograferen.


TIP: twijfel je over de kleuren en materialen die passen bij jouw producten? Verzamel props in verschillende kleuren en materialen en leg daarbij (een aantal van) jouw producten. Je voelt zelf vaak wel aan of de kleuren en materialen goed passen of dat je wellicht iets mist!


Een belangrijk onderdeel voordat ik ga fotograferen is het finetunen van de producten. Ik loop ieder product na en check of er geen vlekjes, pluisjes of vingerafdrukken op zitten. Vaak gebruik ik een brillendoekje om de producten schoon te maken voordat ik ze ga fotograferen.
Aan de slag

Door mijn gestructureerde voorbereiding kan ik nu direct aan de slag met foto’s maken. Ik maak de foto’s in de volgorde die ik heb bepaald aan het begin.


De styling doe ik op gevoel en op basis van de inspiratie en de props die ik heb verzameld. Ik maak vaak een serie van foto’s per foto, op deze manier kan ik tijdens het bewerken kiezen welke foto ervoor zorgt dat het product het beste uit komt. In een serie wissel ik van props en soms zelfs van achtergrond, het is een kwestie van proberen en aanvoelen wat goed voelt! Vervolgens streep ik de foto’s op de shotlist af zodat ik overzicht hou welke foto’s ik nog mag gaan maken.


Wanneer ik halverwege de shoot ben, laad ik de geschoten foto’s alvast in op mijn iPad. Hierop kan ik de foto’s groter zien dan wanneer ik ze op mijn camera bekijk. Ook kan ik direct een snelle edit doen op de foto’s. Door deze acties halverwege en op het eind van de shoot te doen, heb ik al een overzicht of iedere foto is geworden zoals ik in gedachten had.


Wanneer ik niet tevreden ben over één van de foto’s, heb ik nog tijd om deze opnieuw te schieten. Dit doe ik halverwege en aan het eind vóórdat ik de materialen weer opgeruimd heb, zo kan ik sneller nieuwe foto’s schieten als het nodig is en hoef ik niet opnieuw alles te verzamelen.

Edit

Als ik de materialen opgeruimd heb, iedere foto heb geschoten die ik wilde schieten en de foto’s op mijn iPad gezet hebt, is het tijd voor de edit.


Mijn foto’s zijn herkenbaar aan de lichte stijl en dat komt onder andere door de manier van bewerken. Ik edit vaak iedere foto apart, maar het kan ook zijn dat ik een preset maak of een preset gebruik die ik eerder heb gemaakt. Iedere sessie foto’s is anders doordat het licht nooit hetzelfde is, dus verdiend iedere foto net zoveel aandacht totdat ik tevreden ben met de edit.


Ik bewerk mijn foto’s in Lightroom en Photoshop op mijn iPad. Dit werkt voor mij het prettigst omdat ik werk met de Apple Pencil, hierdoor kan ik selectief bewerken en retoucheren.


Conclusie

Door georganiseerd aan de slag te gaan, heb ik overzicht in mijn shoot-dag. Ik weet precies wat ik ga fotograferen, in welke volgorde en hoe ik de foto’s ga bewerken. Ik raad je aan om ook zo aan de slag te gaan.


Wil je ook aan de slag met productfotografie maar weet je niet precies waar te starten? Een goed begin is het halve werk. In de basiscursus ga je aan de slag met productfotografie. Je leert werken met jouw camera, creëert een eigen fotostyling en eindigt met een snelle nabewerking. Alles om direct aan de slag te gaan! Klik hier voor meer informatie.


bottom of page